Mozdulatművészeti Gyűjtemény

Mozdulatművészeti Gyűjtemény: Audiovizuális gyűjtemény és szakmai könyvtár

Szervezetünk – a területen egyedülálló – tevékenysége a történeti-, kutató-, gyűjteményi-, elméleti-, tudományos műhely, mely a 100 éves magyar tradíciójú – modern tánc irányzat – a MOZDULATMŰVÉSZET – feltárását megőrzését és továbbvitelét tűzte zászlójára. Általánosabb értelemben pedig gyűjti a modern és kortárs táncművészet dokumentumait.

Az 1995 óta folyó tudományos munka eredményét, az általunk összegyűjtött forrásokat látogathatóvá tettük, így mindenki számára nyilvános a gyűjtemény. A hagyatékok, a könyvtár, a videó-tár, továbbá a rendszeres elméleti órák hiánypótlóak hazánkban. Könyvek, DVD-k, szakmai periodika gyűjtemény, folyóiratok, szórólapok alkotják gyűjteményünket.

A fentiek mellett dokumentációs infrastruktúra-fejlesztést folytatunk, így a XXI. századnak megfelelő technikai minőségben rögzíthetők, és hozzáférhetővé tehetők a még fel nem dolgozott magyar moderntánc hagyatékok, dokumentumok. Ez a munka került az utóbbi időben előtérbe, de nem adhatjuk fel a hagyományos publikációs tevékenységet sem annak érdekében, hogy a kultúrtörténeti emlékek hiánypótlását végezzük.

Eddig közel 62 DVD-t és 9 könyvet jelentettünk meg. Soron következő kiadványunkhoz az anyaggyűjtés folyamatos.

Mozdulatművészeti Gyűjtemény, Könyvtár és Archívum digitális katalógusban eddig: kb. 50 000 dokumentum van. Jelenleg a Könyvtár állomány katalógus szerint több mint. 6000 tétel, melyek közt számos szakmai könyvritkaság is fellelhető.

Alapítványunk által végzett kutatómunka teszi lehetővé az eredeti Dienes-dokumentumok összegyűjtését, módszeres tudományos feldolgozását valamint az önálló orkesztikai, mozdulatművészeti képzés megszervezéséhez és újraindításához szükséges szakmai anyagok összegyűjtését. Kutatjuk más mozdulatművészek – Mirkovszky Mária, Kállay Lili, Berczik Sára, Szentpál Olga, E. Kovács Éva – hagyatékát és munkásságát is. A program segítségével folytatódik az eredeti orkesztikai és mozdulatművészeti koreográfiák rekonstrukciója.

A 2015.03.01 óta a Mozdulatművészet 100 éves évfordulója alkalmából létrehozott utaztatható kiállítás anyagból az Alapítvány rendszeresen rendez, vagy működik közre kiállítások létrehozásában, ily módon is népszerűsítve a műfajt.

gyűjtemény (1)
gyűjtemény (2)
gyűjtemény (3)
gyűjtemény (4)
gyűjtemény (5)
gyűjtemény (6)
gyűjtemény (7)